CD36 może determinować nasze pragnienie stosowania tłuszczów dietetycznych

Istnieje silne powiązanie między spożyciem dużej ilości tłuszczu a otyłością. Oprócz wysokiej gęstości kalorycznej, tłuszcz spożywczy ma działanie hiperfagiczne, częściowo ze względu na jego wysoką smakowitość. Niedawna identyfikacja Laugerette et al. CD36 jako receptora smaku dla kwasów tłuszczowych zapewnia wgląd w molekularną podstawę naszych preferencji dla tłuszczu. Gdy zdobędziemy więcej informacji na temat funkcji tego receptora, będziemy w stanie opracować lepsze strategie, które pozwolą rozwiązać problem uzależniającego potencjału tłuszczu spożywczego. XVI-wieczny francuski filozof Charles De Montesquieu skomentował kiedyś: Lunch zabija połowę Paryża, kolację drugą połowę . Potencjał spożycia żywności prowadzący do poważnych powikłań zdrowotnych jest dobrze znany i był szeroko badany. W ostatnim dziesięcioleciu nastąpił imponujący postęp związany z niektórymi molekularnymi mechanizmami leżącymi u podstaw rozwoju patologii związanych z odżywianiem, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe. Informacje na temat przenikania międzyorganiowego, różnych adipokin i miokin oraz białek biorących udział w kontrolowaniu poboru, przechowywania lub wydatkowania energii znacznie zwiększyły nasz wgląd w to, jak organizm utrzymuje homeostazę (1, 2). Dysfunkcja w obrębie jednego lub więcej mechanizmów homeostatycznych może wystąpić w wyniku złożonych interakcji między predyspozycjami genetycznymi a dzisiejszym zamożnym stylem życia, często prowadzącymi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Zostało to podkreślone w licznych badaniach genetycznie zmienionych zwierząt i identyfikacji polimorfizmów u ludzi (3-5). Potencjalną nową granicą w badaniach nad żywieniem jest zbadanie, w jaki sposób orosensoryczne doświadczenie żywności może wpłynąć na spożycie i przetwarzanie żywności, jak również na rozwój długoterminowych uzależniających wzorców. Oprócz obfitości pożywienia, obecne ulepszenia smakowitości jedzenia poprzez wysoki poziom cukru lub tłuszczu dodatkowo podważają naszą zdolność do kontrolowania przyjmowania pokarmu i utrzymania homeostazy masy ciała. Doświadczenie sensoryczne żywności może być głównym wzmacniaczem spożycia. W jakim stopniu postrzeganie żywności jest determinowane przez geny a środowisko, jest tematem, któremu poświęcono niewiele uwagi. Istnieją dowody na to, że otyłość może być związana z nieprawidłową reakcją mózgu na zmysłowe postrzeganie posiłku. Ta nienormalna reakcja może nawet utrzymywać się u osób otyłych, stwarzając wysokie ryzyko nawrotu (6). Nie ma wątpliwości, że jako jednostki bardzo różnimy naszą zdolność do doświadczania jedzenia na podstawowym poziomie smaku. Według NIH ok. 25% Amerykanów to nontastrowie, 50% to średniozaawansowani, a 25% to supertastery. Jakie są więc czynniki, które przyczyniają się do określenia naszej percepcji żywności i w jaki sposób odzwierciedlają to, co wybieramy do jedzenia i ile. Te pytania są ważne, ponieważ nasze wybory żywieniowe mają duży wpływ na wagę ciała pod względem wielkości i szybkości
[podobne: laboratorium biała podlaska, rumień na twarzy przyczyny, okulary przeciwsłoneczne korekcyjne ]
[więcej w: połczyn zdrój uzdrowisko, laboratorium biała podlaska, woda w organiźmie człowieka ]