CD36 może determinować nasze pragnienie stosowania tłuszczów dietetycznych cd

Artykuł ładnie ilustruje fizjologiczne funkcje receptorów smaku. Chociaż zmysłowe odczucie tłuszczu może prowadzić do poważnego uzależnienia od jedzenia i problemów zdrowotnych, jego zamierzoną rolą jest kierowanie odpowiednią selekcją żywności, a także poprawa trawienia. Rola neuronów w receptorze smaku w procesie trawienia została prawdopodobnie po raz pierwszy wykazana w badaniu z udziałem pacjentów, którzy nie wykazali wchłaniania palmitynianu witaminy A, opublikowanego w JCI w 1954 r. (16). Autor badania, Mendeloff, stwierdził, że – niespodziewanie – pojawiła się myśl lub akt jedzenia, który uruchamia mechanizmy, które znacznie zwiększają wchłanianie tłuszczu. Jego wniosek był oparty na obserwacji, że pozorowane karmienie, które obejmowało żucie smacznego posiłku bez połykania czegokolwiek, było związane z natychmiastowym wzrostem poziomu witaminy A w postaci palmity podanej 2 godziny wcześniej (16). Późniejsze badania rozszerzyły te obserwacje i dodatkowo wykazały, że orosensacja przyczynia się do zwiększenia wchłaniania tłuszczu i szybszego pojawienia się wchłoniętych produktów we krwi (17). Tłuszczowy przekaźnik CD36, białko zidentyfikowane jako receptor smaku tłuszczu, jest integralną glikoproteiną błonową i członkiem rodziny białek wyrażanych zarówno na powierzchni komórki, jak i w obrębie lizosomów. Rodzina receptorów klasy B obejmuje receptor zmiatający receptor lipoproteinowy o dużej gęstości typu B, klasa I (SR-BI, znany również jako CLA-1), który działa w selektywnym pobieraniu cholesterolu z lipoprotein o dużej gęstości. CD36 i SR-BI mają wspólną topologię błony typu szpilka do włosów (Figura 1) z 2 domenami transbłonowymi i obydwoma końcami w cytoplazmie (3, 18). Figura Pączek smaku i przewidywana struktura receptora smaku dla tłuszczu, CD36, ulegającego ekspresji na wierzchołkowej powierzchni komórek smakowych. (A) Schematyczna struktura kubka smakowego, który zawiera 50. 100 komórek smakowych. Jedna z takich komórek smakowych jest podświetlona, pokazując ekspresję CD36 na jej wierzchołkowej powierzchni. Po interakcji CD36 z FA pochodzącym z hydrolizy trójglicerydów przez lipazę w języku, sygnał jest transdukowany do włókien nerwowych, co prowadzi do percepcji smaku i uwalniania kwasu żółciowego, przygotowując układ trawienny do wchłaniania tłuszczu. (B) Przewidywana struktura błony komórkowej CD36, która ma funkcjonować jako receptor smaku rozpoznający długołańcuchowe FA (10). CD36 jest silnie glikozylowany (kółka pomarańczowe), a także N-mirystoilowany i palmitoilowany w wielu miejscach sąsiadujących z końcówkami N i C (nie pokazano). CD36 wiąże się z FA z wysokim powinowactwem, prawdopodobnie w jego zewnątrzkomórkowej domenie, i ułatwia ich transfer do komórki, proces, który może obejmować interakcje z innymi białkami. W komórkach kubka smaku oddziaływanie FA z CD36 może być wystarczające do zainicjowania zdarzeń sygnalizacyjnych bez internalizacji
[przypisy: laboratorium biała podlaska, owsianka na wodzie przepis, krem pomidorowo paprykowy ]
[przypisy: undofen krioterapia, synvisc cena, cerkogel 30 ]